Hellettä luvattiin, mutta meille ei aurinko ole paistanut kuin maanantaina aamuyöllä ja pikkuisen hetken illalla. Muun aikaa maailmaa on peittänyt ja peittää edelleen paksu pilvikerros. Ei se kyllä haittaa mitään, kun pitää viettää aikaa sisällä siivoillen ja remontoiden.

Pinkki työhuone on nyt muuttunut hivenen hillitymmäksi. Remontti jäi eilisiltana yhdentoista maissa vielä isännältä kesken. Tänään saadaan toivottavasti listat ja huonekalut paikoilleen, koska huomenna tulevat lapsenlapset hetkeksi hoitoon.

Tässä kuvassa on jo purettu mahdoton määrä kirjoja, lehtiä ja kansioita... alle puolet niistä pääsee takaisin. Miksi ihmeessä pitää säilöä niin paljon tavaraa, jota ei tarvitse?

Eikö olekin muuten rätväkkä tapetti?

Kotijuttuja%20002.jpg

Eilisiltana isäntä laittoi uudet tapetit. Olimme ostaneet lankomiehen ylijäämärullat kahdellakympillä, mutta ne seisoivat ainakin pari vuotta kellarissa tyhjän panttina. Nyt ne oli hyvä ottaa käyttöön, koska pinkki väri karkoittaa puolet ostajista, mutta todennäköisesti vaaleakaan tapetti ei kelpaa lopulta ostajalle. Yleensä ihmiset haluavat laittaa seinät mieleisikseen ennen muuttoa. Niinpä siihen oli turhaa tuhlata rahaa.

Kotijuttuja%20022.jpg

Sen sijaan pesuainetta olisi syytä tuhlata, sen huomasin tästä tyttären käytössä ja vastuulla olevasta suihkun lattiasta. Kamera tuo ikävällä tavalla esiin kellastuneet saumat... suihkuhuoneen hämärässä niitä ei paljaalla silmällä erotakaan. Taitaa olla aika pitää pieni siivouskoulutus tytölle.

Varsinainen pointti tässä kuvassa ovat nuo puuttuvat laatat. Kuva jäi valitettavasti ajoissa ottamatta, kun mies ehti ne jo piikata irti. Lattiakaivon vieressä olleissa graniittilaatoissa oli se vika, että ne oli jouduttu reunoistaan leikkaamaan kaivon muotojen mukaan. Nämä leikatut reunat imivät vettä niin paljon, etteivät laatat ehtineet kuivua koskaan kunnolla suihkukertojen välillä, vaikka lattialämmitys on päällä. Niinpä lattiassa oli aina märkä läntti. Sehän antaa oitis kuvan, että huoneessa on kosteusvaurio, mikä ei pidä paikkaansa. Laattojen alla ovat asianmukaiset vesieristeet kyllä olleet paikallaan koko ajan.

Talo%20ja%20tavarat%20005.jpg

Keksimme sitten, että korvaamme laatat sävyyn sopivilla mosaiikkilaatoilla. Tulos on mielestäni oikein siisti. Mosaiikki sattuu sopivasti keskelle suihkutilaa, joten se ei näytä paikatulta. Tässä suihkussa on jo eilen käyty, eikä näy kosteaa läikkää.

Nyt ei puutu enää kuin kunnon pesuainetta ja harja!

Kotijuttuja%20019.jpg

  • Itse olen tällä välin tyhjentänyt alakerran varastoa ja kuljettanut tavaraa mm.:
  • UFF:n keräykseen (järjetöntä luulla, että tässä vielä laihtuisi vanhoihin vaatteisiinsa...)
  • lasikeräykseen (olimmekohan ajatelleet säilöä kerralla sata kiloa suolakurkkuja?)
  • paperinkeräykseen (mitä olinkaan ajatellut ommella kaavoilla vuodelta 1993?)
  • muovinkeräykseen (mihin tarvitaan kaikkia styroksitäytteitä, joita tulee ostettujen kodinkoneiden paketeissa?)
  • elektroniikkajätekeräykseen (karaokekone, digiboksi, VHS-laite, jne. Onkohan joku ajatellut ottaa ne uudelleen käyttöön, kun nykyiset simahtavat?)
  • kirpputorille (myymme mm. pelejä, käyttämättömiä vaatteita ja kerran luettuja bestseller-kirjoja parilla eurolla. Silti käy kauppa huonosti. Hyvä, jos saamme kasaan sen viisikymppisen, minkä pöytä kahdelta viikolta maksaa... )

Seuraavaksi työn alle joutuvat tuhottavat asiapaperit. Olen kuvitellut, että ainoa paikka, jossa ne saa tuhotuksi, on juhannuskokko, mutta tänäkin vuonna ne unohtuivat kyydistä. Ja muutamana muuna vuonna... Katselin, että laatikoita on ainakin vuodesta 2005 saakka. Kunhan saan ne kaikki alas hyllyiltä, retuutan ne paikalliseen kierrätyskeskukseen, jossa saa 40 litraa tavaraa tuhotuksi 15 eurolla. Täytynee varata mukaan ainakin kolmekymppiä.

Yksi murheenkryyni ovat vanhat huonekalut. Meillä pullistelevat nurkat täysin käyttökelpoisia sänkyjä, TV-tasoja, hyllyjä, pöytiä jne. Nepä eivät kelpaa nettikirppiksellä kenellekään edes ilmaiseksi.

Näin aikanaan kotipalvelussa harjoitellessani, millaisissa läävissä köyhät vanhukset ja mielenterveysongelmaiset saattavat asua. Heille ehjemmät ja puhtaammat kalusteet olisivat tarpeen, mutta sellaiset ihmiset eivät käytä nettikirppistä. Miten saisin kalusteet toimitetuksi oikeasti tarvitseville suoraan?

Kierrätyskeskuskin ottaa palkkion noutaessaan kalusteet myyntiin. Voisin maksaakin, jos he antaisivat ne eteenpäin ilmaiseksi. Kai meidän pitää hinata kalusteet vanhalla peräkärryllämme kierrätykseen itse. Silti ne eivät päädy superköyhille ja avuttomille millään. Ne myydään sellaisille, joilla on muutama kymppi vielä rahaa.

Turhaa edes yrittää ottaa yhteyttä kotipalveluihin. Heillä on vaitiolovelvollisuus. Sen lisäksi olen kokenut, että heillä on myös vallalla jonkinasteinen välinpitämättömyys. Ihmisten annetaan maata jätöksissään, jos kukaan ei maksa tilanteen korjaamisesta.

Harmittaa semmoinen.

Tässähän tätä tällä erää. Taidan lähteä töihin sen sijaan, että vain puhuisin työnteosta...