No niin, olemme palanneet kotiin vanhempieni luota. Perinteisiin kuuluu toinen juhannusilta kotona kaikessa rauhassa. Ei sen puoleen, että eilenkään olisi kovin villiä ollut.

Juhannus%20006.jpg

 

Miehet savustivat ja loimuttivat kalaa. Isä innostui kokeilemaan kolmea eri tyyliä, joten voitiin pitää lohimaistajaiset.

Juhannus%20002.jpg

 

Vasemmalla on loimutettu kirjolohi. Keskellä loimutettu ja sen jälkeen savustettu kirjolohi. Oikealla pelkästään savustettu lohi. Kaikki olivat uusien perunoiden keralla niin taivaallista herkkua, etten ainakaan minä osannut valita suosikkiani. Lisää vaan joka lajia ja paljon, kiitos.

Sen verran on maha sisäpuolelta ahdas, vaikka ulkopuolella ympärysmittaa riittääkin, että sain kalalautasen jälkeen ängettyä enää littanan lehtipihvin ja vähän salaattia sisuksiini. Hedelmäsalaatti mahtui vasta tunnin päästä.

Saunan jälkeen istuimme ihmettelemässä Hula Hula -ohjelmaa ja mätimme karkkia ja suolapähkinöitä, kunnes ähky iski perusteellisesti. Kyytipojaksi minulta lipsahti lähes kahden litran pullollinen vissyä. Yhdentoista aikoihin oli koko sakki valmis mahojensa viereen nukkumaan. Se siitä riekkumisesta.

Juhannus%20017.jpg

 

Niinpä olinkin sitten hereillä viideltä aamulla. Edes aamuvirkku isäni ei ollut herännyt, kun kuudelta kävin kurkistelemassa. Olipa ihanaa nousta niin aikaisin juuri juhannusaamuna, kun aurinko paistoi ja linnut lauloivat sydämensä täydeltä. Viileys ei haitannut yhtään.

Kahvin jälkeen isäni vei meidät Puula-järvelle kokeilemaan venettään. Muuten meni ihan mukavasti, mutta olimme sen kyytiin aivan liian painavia... moottoriparka ei jaksanut pinnistellä hyvin syönyt viisikko kyydissään. Niinpä köröttelimme hissukseen ympäriinsä ja yritimme kalastaa pohjaongilla, mutta ei nähty nykäystäkään. Kaloja nähtiin paljonkin, suuria sellaisia, mutta ne polskuttelivat vain isän tutkan ruudulla. Parvikaupalla isoja vonkaleita lipui veneen alta virnistellen mennessään madoillemme, jotka olivat ilmeisesti kuolleet tylsistymiseen.

Juhannus%20043.jpg

 

No, olihan sää sentään mainio ja muuten mukavaa olla järvellä. Pitää mennä toistekin, kunhan ollaan ensin pidetty kaikkien aikojen laihdutuskuuri...

Juhannus%20029.jpg

 

Järvellä pyöriessä tuli taas nälkä, joten jatkoimme syömistä. Sen jälkeen kun keitettiin vielä kahvit leipäjuuston, lakkahillon, raparperipiirakan ja vaniljakastikkeen kera, olimme valmiit kierimään kotikonnuille. Taitaa olla turha tarjota suuremmin syömistä perheelle. Syödään loput grillattavat huomenna. Tänään ei pysty.

Juhannus%20046.jpg

 

Nyt menemme kotisaunaan. Perinteisiin kuuluu, että haetaan koivunoksia ämpärillinen saunaan tuoksumaan. Saunotaan oikein pitkään ja viilennytään välillä terassilla. Koko kylä on hiljainen, kun melkein kaikki muut ovat vielä maalla, joten suunnaton rauha saa valua jokaiseen jäseneen... saa nähdä, jaksanko tänään valvoa edes yhteentoista... ei tule vanhuus yksin.