Eipä ole näin rauhallista juhannusaatonaattoa ollut miesmuistiin.

Olemme menossa huomenna vanhempieni mökille, johon ei ilmeisesti tule juuri muita vieraita tällä kertaa. Niinpä suuria salaattiannoksia ei ole tarvinnut valmistella, eikä muutenkaan ole ruoka ollut päällimmäisenä mielessä. Kävimme jo eilen kaikessa rauhassa kaupassa, tänään valmistin sienisalaatin ja tsatsikin mehevöitymään yön yli ja kaiken muun viemme mukanamme.

Aiempina vuosina olen valmistanut viisi-kuusi jättikokoista salaattia sekä hinannut mökille kilokaupalla grillattavaa (kolmelle hengelle!) ja litroittain juotavaa. Puolet tavarasta olemme yleensä tuoneet takaisin. Nyt päätin olla hölmöilemättä.

Minua kiinnostavat tänä juhannuksena oikeastaan vain savukala ja uudet perunat. Voisin olla ihan hyvin ilman grilliruokaa. Jotenkin olen jo tässä vaiheessa kesää tympiintynyt siihen. Mies ja tytär himoitsevat vielä lihaa, joten pitäähän sitäkin viedä. Vähemmän kuitenkin kuin aiemmin.

Sienisalaatin sain kyhättyä viimeisistä suolatuista rouskuista. Se on meille suurten juhlien ruokaa. Juhannuksen, joulun, itsenäisyyspäivän ym. merkkipäivät kruunaa harmaa mössö ruokapöydässä. Muulloin en juurikaan uskalla sitä nauttia, koska sen suola ei ole minulle hyväksi. Uuden perunan päälle kun ropsaisee lusikallisen sienisalaattia, siinä sukat pyörähtävät jalassa, nam. Tuskin maltan odottaa.

Vähän minua jännittää huominen lohen valmistus. Olemme isäni kanssa päättäneet kokeilla savustetun loimulohen valmistamista. Ohjetta ei ole, mutta kalatiskistä ostettuna se on niin taivaallisen hyvää, että pakko on itse kokeilla. Kerron sitten, kuinka kävi.

Aiempina vuosina olemme suvun kesken pelanneet erilaisia pelejä ja kisailleet pihalla. Nyt meitä on ilmeisesti vain viisi henkeä, joista kaksi ketterää seitsemänkymppistä, yksi jalkapuoli viisikymppinen, toinen selkävaivainen ja muutenkin kankea samanikäinen sekä hännänhuippuna kännykkää räpläävä teini. Tulee varmaan rajut kekkerit. Etenkin, kun alkoholin kanssa ei suuremmin läträtä. Jos isäntä onnistuu pääsemään edes hiuksenhienoon hiprakkaan, niin hyvä on. Appiukkokin kun on ruvennut pidättäytymään enemmästä juhlinnasta.

Itse asiassa oikein odotan rauhallista saunomista, istuskelua saunan terassilla, kiireetöntä grillaamista ja jutustelua vanhempieni kanssa. Musiikkikin saa soida hyvin hiljaa ja sen pitää olla vanhanaikaista ja kotimaista. En ole mikään tanssilavaihminen, mutta juhannus ja valssi kuuluvat yhteen.

Siinäpä se, meidän perheen juhannustunnelma. Pitäisiköhän sitä vähän vauhdittaa viemällä Alias-peli mukana? Saataisiin vähän edes meteliä aikaan.

Iloista ja turvallista juhannusta kaikille!

Amppeli%20ja%20kukkia%20004.jpg