Tehtiin sitten isännän kanssa ensimmäinen piparkakkutalo vuosikymmeniin. Ajattelin antaa sen lapsenlasten iloksi.

Ei mennyt rakennusurakka ihan kuin Strömsössä. Olisi ehkä tarvittu rakennusmestaria kirvesmiehen sijasta apuun. Sen verran pahoja rakennevirheitä sattui, mutta sehän on tavallista Suomessa. Toivottavasti tämä rakennelma ei ehdi muuttua hometaloksi ennen joulua.

Kaikki sujui hyvin siihen saakka, kun aloin koristella paistettuja osia. Kuorrutteesta tuli niin jäykkää, etten saanut sitä pursottimesta irti. Tarvittiin miestä apuun. Loppuvaiheessa urakkaa hänelläkin kuulemma jo kädet tutisivat uupumuksesta.

Kun kuorrute oli kuivahtanut, alettiin kasata tönöä. Siinä vaiheessa huomattiin, että ovi ja savupiipun yksi sivu olivat vaihtaneet paikkaa. Koska koristeet olivat erilaiset, asialle ei voinut enää mitään. Ovi siis on suurempi kuin oviaukko. Onneksi sitä ei tarvitse oikeasti sulkea.

Savupiipusta taas puuttuu yhdeltä reunalta tiilirivi. Se täytettiin lumella. Piipussa on muutakin pikku vikaa... Leivoin kaksi saman muotoista vinoa kappaletta, kun niiden piti olla peilikuvat. Ei järki sanonut mitään siinä kohdassa. Niinpä savupiipun yksi syrjä on koristeltu myös sisäpuolelta. Ulkopuoli piti koristella uudelleen lunta roiskiessa. Sen se on näköinenkin. Kaikkein eniten piipussa minua rasittaa, että se on aivan liian suuri. Otettiin mitat vanhasta keittokirjasta puolitoistakertaisina. Ei ollut hyvä idea. Mutta mahtuupa tuosta rööristä kulkemaan paksumpikin pukki, joten hyvähän se vaan on, kun tarkemmin ajattelee.

Kattolevyt pullistelivat uunissa sen verran kieroiksi, että katto vuotaa oikein urakalla. Kolot täytettiin lumella...

Pihalla vouhottaa pari muumia ja kuusen takana piileksii hattivatti. Sen kaverit tuli syötyä. Eipä niitä olisi enempää pihalle mahtunutkaan.

Että näin meillä rakennetaan. Ihan on hometalon ainekset koossa. Olenkin aina isännälle sanonut, että meidän ei kannata rakennusfirmaa perustaa. Tämän päivän urakka vain vahvisti päätöstäni.

Nyt lähdetään kirkkoon rauhoittumaan. Otti sen verran lujille tuo homma.

Piparkakkutalo%20006.jpg