Riku ja Siiri tulivat yökylään. Valmistauduin heidän tuloonsa jättämällä reilusti siivoamatta. Jos olisin puunannut huushollia ensin monta tuntia ja sitten leviäisivät eväät pitkin lattiaa, se harmittaisi paljon enemmän kuin nyt, kun kaikkialla on valmiiksi pikkuisen pölyistä. Eikö olekin hieno tekosyy jättää moppaus väliin?

Ruoaksi valmistin uunilohta ja riisiä. Kerrankin Riku ilmoitti, että ruoka on hyvää. Hän on hivenen nirso ja tottunut kai vähemmän maustettuihin ruokiin kuin Mamin keittiössä. Niinpä minulla on hivenen paineita ennen Rikun vierailuja. Koskaan ei tiedä, kelpaako ruoka. Tällä kertaa purjolla ja kermalla päällystetty lohi läpäisi seulan.

Siirille sen sijaan kelpaa kaikki. Vuoden täyttäneenä hän saa syödä kaikkea, joten mielenkiinto uusia makuja kohtaan on pohjaton. Pihlajanmarjankin neiti nyppäisi maljakosta, mutta onneksi ehdin hätiin ennen sen nauttimista. Olisi voinut olla mahtava makuelämys, kun olin lisännyt niiden veteen glyserolia. (Opin jostain, etteivät ne menisi niin ryppyyn maljakossa, jos sitä laittaa. Tiedä sitten, toimiiko.)

Jälkiruoaksi valmistin harvinaisen yksinkertaista omenapaistosta. Äitini oli tuonut pihapuustaan omenia, joille en oikein keksinyt käyttöä. Ne eivät ole riittävän kirpeitä, että haluaisin syödä niitä sellaisenaan. Niinpä ne olivat vaarassa mennä pilalle. Päätin tarjota ne perheelle sokerilla höystettyinä. Sillä keinollahan saa ainakin lapsille syötettyä melkein mitä tahansa...

Omenapaistos

  • Rasvaa uunivuokaan
  • Kotimaisia omenoita tarpeen mukaan. Tällä kertaa meni ehkä kilo.
  • Ruskeaa raakaruokosokeria
  • 3 dl pikakaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria
  • 75 g voita

 

  • Tarjoiluun esim. vaniljajäätelöä, vaniljakastiketta tms.

Voitele uunivuoka. Kuori ja paloittele omenat. (Saamani kommentin vuoksi korjaan: Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria.) Laita vuokaan. Ripottele sekaan ruokosokeria. Sulata voi. Sekoita siihen kaurahiutaleet ja sokeri. Levitä omenoiden päälle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kanelikin sopisi varmasti paistokseen. Tarjoilla voisi myös esim. kinuskijäätelön kanssa....

Omenapaistos%20001.jpg

Kuva tuli otettua jälleen hivenen myöhässä. Ensimmäiset maistajat olivat jo käyneet.

Nyt on ihanan hiljaista. Siiri nukahti kuin pieni enkeli syliini ja Rikukin taisi olla melko väsynyt, kun nukkumaanmeno ei harmittanut yhtään. Huomenna, todennäköisesti melko varhain, alkaa vauhti jälleen. Olen luvannut myös tarjota aterian lasten vanhemmille illansuussa. Sitä pitäisi valmistella pitkin päivää. Saapa nähdä, millainen kaaos siitä syntyy. Onneksi toinen tyttäreni on apuna lastenhoidossa. Muuten ei tulisi hommasta mitään.

Mukavaa Viikonloppua ja kiitos kivoista kommenteista, joita olen taas saanut!