Voi olla, että kaikki puutarhaihmiset jo asian tietävät, mutta minä tein tänään keksinnön: Kun maassa on oikein paksulti viimesyksyisiä märkiä lehtiä, ei kannatakaan ehkä rapsutella niitä perinteisellä lehtiharavalla ainakaan alkuun.

Itse olen laiskana ihmisenä luopunut syysharavoinnista jo muutama vuosi sitten, kun useasta lähteestä luin sen olevan turhaa. Pudonneet lehdet muuttuvat talven aikana osin ravinteeksi maaperään ja jäännökset voi sitten hyvällä omatunnolla siivota keväällä.

Kaapiessani kaadetun männyn oksia pihalta huomasin, että myös märät lehdet siirtyvät entistä reippaammalla vauhdilla, kun käytän suoraa rautaharavaa. Samalla irtoaa mukavasti sammalta nurmikosta. Niinpä olen tänä iltana "haravoinut" alustavasti lähes koko pihan (ehkä n. 700 neliötä nurmikkoa) parissa tunnissa. Lehtiä ja muuta rojua karttui peräkärryllinen.

Kun piha on nyt pelastettu suurimmasta katastrofista ja häpeästä, voin rauhassa rapsutella paikat tavallisella lehtiharavalla niin tarkkaan kuin vain viitsin.

Aion vastedes tehdä homman aina tällä tyylillä. Lehtiharavalla kuopiessa minulta on mennyt hommaan monta päivää, kun en jaksa haravoida pitkään yhtäjaksoisesti. Minulle ainakin tuppaa tulemaan vesirakkuloita käsiin. Nyt, kun koko piha on tavallaan jo puolisiistissä kunnossa, ei tarvitse stressata törkeän näköistä tontin toista päätä, samalla kun aherran toisessa.