Tänään vanhempi tytär soitti kello 11, että lähtisinkö avuksi ostoksille Prismaan. Hän tarvitsee apua, koska toinen lapsi on 3 kk ja todella vaativa ja toinen 3 vuotta ja todella liukasliikkeinen...

No, lupasin lähteä ja jäin odottamaan hänen saapumistaan. Se tapahtui kolmen kieppeillä. Juu, kaikki vaativammat hommat jäivät aloittamatta, koska odotin hänen saapuvan minä hetkenä tahansa. Siispä tämän päivän ainoa saavutus pyykinpesun lisäksi on ilta-ateria. Täytyy sanoa, että nyt onnistuin! (Puhtaasti oma ja perheen mielipide, ammattikokki itkisi varmaan päätään puistellen.)

No, valmistin siis lihakääryleitä, omatekoisia lohkoperunoita sekä sokeriherneitä.

Halusin ostaa lihatiskiltä paistia, koska siellä lepäävä köllykkä oli iso ja komea. Myyjä vain ilmoitti, ettei heillä ole konetta, jolla sitä siivuttaisi. Hän neuvoi minua ostamaan merimiespihviä pakatun lihan tiskistä, eikä se huono neuvo ollut. Olen nimittäin yrittänyt joskus siivutella paistinpalaa omalla ihan hyvällä veitselläni, mutta ei niistä tasaisia tule. Leikkaajassa kai vika.

Ostinpa siis merimiespihvipaketteja, pekonipaketin, vihreää parsaa vihannesosastolta sekä pippurituorejuustoa. (Sitä jäykempää pyöreää).

Ensimmäisenä tein jauhoisista jättiperunoista veneitä. Laitoin ne isoon muovikulhoon, johon kaadoin ainakin puolitoista desilitraa ruokaöljyä, johon olin sekoittanut suolaa, mustapippuria, paprikaa, valkosipulijauhetta sekä sipulijauhetta. Sekoittelin ja kaadoin koko sotkun kahdelle uunipannulle (tuli pikkuinen virhearviointi määrän kanssa, mutta ei se mitään, niitä voi hyvin syödä myöhemmin, jopa kylmänä.)

Ripottelin mieheni nuijimille merimiespihveille suolaa ja asettelin niille pekonisiivun, parsan perattuna ja katkaistuna sekä palan pippurijuustoa. Käärin koko homman kasaan ja kiinnitin cocktailtikulla. Ruskistin ne ja laitoin runsaaseen nesteeseen (vettä ja vasikanfondia) kiehumaan, jotta parsatkin kypsyvät. Jätin kannen auki, jotta neste pääsisi haihtumaan.

Lihak%C3%A4%C3%A4ryleet%20003.jpg

Samalla laitoin perunat uuniin. Kun isot perunalohkot olivat melko valmiita, laitoin vettä kiehumaan herneenpalkoja varten. Niitä tarvitsee keittää vain minuutin ajan sen jälkeen, kun vesi on kiehuvaa, joten en laittanut niitä veteen etukäteen!

Kun hernevesi oli kuumenemassa, sekoitin kuohukermaa ja vehnäjauhoja ja sotkin ne lihakääryleiden kiehumalla vähenneeseen liemeen. Eipä tarvittu enää muita mausteita, kastike oli taivaallista. Lopuksi poistin hernekattilasta veden ja laitoin sekaan nokareen voita. Vot!

Lihak%C3%A4%C3%A4ryleet%20006.jpg

Synniksi koko homman muutti Fazerin kauraleipä, jonka ohi nuorempi tytär ei päässyt kaupassa. Mies siivutti sen näin kauniisti... Onneksi pidin pintani ja söin vain yhden palan. On vähän parempi omatunto.

Lihak%C3%A4%C3%A4ryleet%20004.jpg

Ihanaa viikonloppua kaikille, meillä se alkoi ainakin hyvillä mielin ja kupu pullollaan!