http://kellariompelimo.vuodatus.net/muokkaa/artikkeli/560ff3808464da18248b493f

Muutama postaus taaksepäin (linkki) lupasin tehdä kalasoppaa, jos joudun hoitamaan akvaariotamme, koska se on isännän "harrastus". Silloin oli puhetta vedenvaihdosta, mutta tänä aamuna jouduin sitäkin pahempaan paikkaan. Heräsin kummalliseen meteliin ja pitkällisen mietinnän jälkeen onnistuin paikallistamaan äänen; joku koputti vähän väliä akvaarion seinälasiin. Ajattelin, että monni se siellä kai taas riehui, mutta nousin kuitenkin kurkistamaan, mikä meno veden alla vallitsi.

Ihmettelin, kun jokin keltainen pulskan herneenpalon näköinen esine lojui akvaarion pohjassa. Lähemmin tarkasteltuani hoksasin, että se oli koko akvaarion suurin ja komein platy (kala). Vähän aikaa meni, ennen kuin tajusin tuijottavani ruumista silmiin. Se nimittäin makasi pohjassa vatsa ylöspäin...

Meikäläinen on onneksi elämässään nähnyt vain yhden kuolleen ihmisen, oman isoäitini makaavan siististi arkussa, kun olin 14-vuotias. Siitä jäi jostain syystä niin paha trauma, että en ole sen jälkeen halunnut suvun vainajia hyvästellä lähietäisyydeltä. En ole ikinä tajunnut, miksi kuollutta ruumista vaelletaan katsomaan, jos ei ole pakko.

No, tämä kalanruumiskin oli mielestäni kammottava. Se oli vain jotenkin niin - kuollut. Ihan kuin ei olisi ollut juuri eilen, kun ihailin sen kokoa ja kirkasta väriä. Nyt se oli vain liikkumaton esine.

Hampaitani kiristellen jouduin onkimaan kalan akvaariosta pois. Haavinvarsi oli liian lyhyt ja käteni upposi rannetta myöten iljettävään kalankakkaveteen. YÖK. Vettä tippui koko matkalle olohuoneen ja keittiön poikki, kun ruumissaatto kohti roskista oli käynnissä. Jouduin vielä kuivaamaan lattiankin ja sadattelin mielessäni koko ukon, joka ei itse ole sen vertaa valoisan aikaan kotona, että näkisi edes nämä ruumiit poimia...

No, nyt ovat hautajaiset ohi ja voin keskittyä omiin hommiini. Sitä vaan vielä ihmettelen, miksi akvaariossa vallitsi sellainen levottomuus nukkuessani. Kuka koputti ja miksi? Osaavatko kalat hälyttää apua? Häh?