No niin, pitihän se arvata. Uusi ja hieno saumurini on niin vaikea vaihtaa ompeleelta toiselle, ettei sen käyttäminen esimerkiksi T-paidan kaikkien ompeleiden ompeluun ole järkevää. Kesti ensimmäisellä kerralla 45 minuuttia vaihtaa se simultaanitikiltä sellaiselle ompeleelle (peitetikki), jolla saa päärmeet tehtyä! Normaalisti minulla menee koko paidan ompeluun alle puoli tuntia. Kyllähän aika lyhenee reilusti, kun ei tarvitse tavata ohjekirjaa, mutta silti. Yleensä ompelen trikoovaatteet siten, että päärmään tarvittaessa kesken muun työn ja sitten jatkan taas simultaanitikillä. Vaikka menisi vain 15 minuuttia järjestelmän muuttamiseen, se hidastaisi työtä niin hirveästi, ettei sellaista touhua kannata ajatellakaan.

Näin etevästi sain perusteltua itselleni sen, että tilasin tähän samaan konkurssiin toisen, reilusti halvemman saumurin tämän hienomman rinnalle. Teen yksinkertaisella mallilla saumat ja tällä toisella päärmeet ja muut systeemit. Kyllähän tästä todellakin löytyy kaikenlaisia ompeleita ja röyhelöitä, mutta ei niitä kannata yhden tai kahdenkaan paidan takia viritellä. Tätä kalliimpaa saumuria mainostettiinkin, että ”ompele, kuin ammattilainen”. Niinpä niin, ompele sarjatyönä sata samanlaista paitaa ja muuta sitten ommelta. Silloin siinä olisi järkeä. Valitettavasti minun tyttäreni eivät käytä kuin yhtä samanlaista paitaa… ja kaikille sukulaisille en kehtaa väsätä yhdenmukaista univormua joululahjaksi.

Siispä vielä palaa muutama satanen, ennen kuin ompelu taas onnistuu täydellä teholla. Kunpa kone tulisi äkkiä, joulu painaa jo päälle.

Tein harjoittelumielessä kummallekin tyttärelleni samanlaisen topin, joka valmistuu kuudella ompeleella ilman kaavoja. Ihmeen hyvännäköisiä niistä tuli. Yläreuna on paljeteilla koristettua pitsitrikoota ja alaosa yksinkertaista mustaa. Yläreuna on myös vuorattu alaosan materiaalilla, koska muuten näkyy läpi ja pistelee.

 

PB140039-normal.jpg

 

Lisäksi surautin vielä toisenlaisen topin, joka sekään ei kauan vienyt. Kankaassa on hauskoja kimaltelevia pisteitä meleeratulla pinnalla. Sopii arkeenkin.

 

PB140041-normal.jpg

 

Vaan nyt en ompele enää mitään, ennen kuin saan viimeisenkin koneen. Taidan ryhtyä joulukorttitalkoisiin.