Olen tällainen itseopetteleva (en missään tapauksessa oppinut!) puutarhuri ja ammennan satunnaisesti tietoa lehdistä, netistä ja kirjoista. Kotoa ei ole jostain syystä puutarhaoppeja tarttunut, vaikka vanhemmillani hyvin vihreät peukalot onkin. Ilmeisesti olen laiskotellut silloin, kun olisi pitänyt tehdä pihatöitä... noloa.

No, joka tapauksessa yksi lohdullisimpia oppeja on ollut, ettei lehtiä välttämättä tarvitse haravoida syksyllä. Niistä kuulemma valuu mukavasti ravinteita nurmikkoon hangen alla. Ilman muuta minä otin heti tästä neuvosta onkeeni, sehän antaa oikeuden laiskotella vielä nykyisinkin! Ihan hyvin on homma toiminut; en ole haravoinut monenakaan syksynä. Meidän pihamme koivunlehdet ovat enimmäkseen vielä peräisin naapurin puolelta, joten katson, ettei minun niistä tarvitse stressiä ottaa. Omat puumme ovat mäntyjä, jotka kyllä varistavat neulasia ihan jumalattomasti. Itse asiassa lehtiä olisi kivempi haravoida... neulaset eivät tahdo millään lähteä haravan matkaan.

Tänään kuitenkin kävi niin, että aurinko pilkahti hetkellisesti pilvien raosta ja minuun iski jonkinlainen mielenhäiriö. Lähdin pihatöihin! Tunnustan, että puutarhanhoito on harrastukseni lähinnä keväisin. Älytön into iskee, kun ensimmäiset pälvet ilmestyvät ja siitä se sitten tasaisesti lopahtaa kohti syksyä. Lokakuussa aktiivisuuteni on nollan luokkaa.

No, ensi töikseni leikkasin etupihalta isot pensasmaiset perennat pois (en tiedä niiden nimeä). Ne ovat tässä vaiheessa ällöttäviä limaisia talventörröttäjiä. (Muistan hauskan termin koulun bilsantunnilta.) Joka kevät ne sitkeästi nousevat takaisin, vaikken niistä niin välittäisi. Haluaisin portaiden viereen muita kasveja, mutta kun noita ei saa pois! Niissä on niin mahdoton juuri, että sen kaivaminen kokonaan ei ole onnistunut yrityksistä huolimatta. Ilmeisesti pitäisi myllätä koko kukkapenkki metrin syvyyteen, että niistä päästäisiin. En ole vielä saanut aikaiseksi. Etenkin, kun penkki on täynnä tulppaaninsipuleita. Haluan, että ne saavat muhia rauhassa.

Seuraava tehtävä olikin sitten istuttaa lisää sipuleita. Olen ottanut tavakseni laittaa aina muutaman uuden sipulin penkkiin, koska tulppaanit eivät jaksa loputtomasti tehdä uusia kukkia, jos niitä ei nosta välillä pois maasta ja istuttele uudelleen ja touhua muutenkin ylenmääräisesti. Annan siis niiden kukkia sen aikaa, kun jaksavat ja korvaan vuosittain uusilla. Tällä konstilla olemme saaneet joka kevät nauttia ihanan hehkuvista kukista, jotka näyttäisivät kuitenkin pikkuhiljaa lisääntyvän.

Alla kukkaloistoa tältä keväältä. Taustalla häämöttää suihkulähde, jonka kivet olen omin pikku kätösin aikanaan asetellut. Oli siinäkin hommaa!

 

P5210007-normal.jpg

 

Kukkasipuleita ei muuten kannata istuttaa liian aikaisin. Jos ne laittaa täällä Etelä-Suomessa maahan jo syyskuussa, ne ehtivät aloittaa uuden kasvun ja tuhlaavat tärkeät ravintoaineensa väärään aikaan vuodesta. Minäkin olen sen verran jo tottunut näihin etelän keleihin (olen kotoisin pohjoisemmasta), että en hätäile, vaikka lunta sataisikin aikaisin. Takuuvarmasti se sulaa pois ennen joulua ja pääsen sipulinistutukseen. Ennätysmyöhään touhusin muutama vuosi sitten, kun istutin sipulit jouluaaton aattona. Ei haitannut pätkääkään. Upeasti nousivat kukkaset seuraavana keväänä.

No, tartuinpa sitten lopulta haravaankin, kun olin aikani keksinyt muuta tekemistä. Sen verran on kuitenkin huono kunto, että jonkin ajan kuluttua piti keskeyttää, kun hiki valui pitkin silmälaseja, enkä nähnyt enää eteeni. Pitänee yrittää uudelleen hikinauha päässä, kuten Björn Borg aikoinaan. Kyllähän nuo pihatyöt ovat ihan hyvää kuntoilua, joten sopiihan se 80-luvun hikinauha mummon päähän pihalla ahertaessa. Heh.

Otin vielä lopuksi yhden kuvan, kun huomasin, että lokakuisellakin pihalla voin vielä nauttia väri-ilosta. Naapurin puolella pensaat ovat jo aivan paljaina. Suihkulähde on sateiden jäljiltä täynnä vettä (ja pudonneita lehtiä), vaikka olemmekin jo lakanneet sitä ylläpitämästä tältä vuodelta. No, pitänee tyhjentää se vielä muutaman kerran. Lumihan tänne tulee vasta häthätää jouluksi. Jos tulee.

 

PA280016-normal.jpg

 

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!